Att Batman är speciell råder väl inga tvivel om. En superhjälte som med näbbar och klor bekämpar alla brottslingar i Gotham City, för att hämnas sina föräldrars död. Och också för att hämnas och beskydda alla svaga i staden.

Efter att föräldrarna mördats av en okänd rånare, reste Bruce Wayne, som hans riktiga namn är, jorden runt för att skaffa sig kunskap och styrka nog för att kunna bekämpa brottsligheten i hemstaden. Under många årtionden har han sedan fått kämpa mot en rad svåra och sluga fiender. Men, vad är det egentligen som gör att han klarar denna svåra kamp? Batman, eller Bruce Wayne, är en helt vanlig människa, och han har inga övermänskliga krafter som en del andra superhjältar. Men, han har en hel del extraordinära förmågor som han har god nytta av i sin kamp, och som gör att han många gånger kan överlista fienden utan att ta till vapen. För Batman använder inte eldvapen för att döda människor. Han väljer hellre att skona sina fiender.

Det är bara under den allra tidigaste perioden, under 1940-talet, och en period på 1980-talet, som han har dödat sina fiender. Men, han har som sagt en rad förmågor som gör att han inte behöver ta till vapen. För det första är han ett geni, och han har ett IQ som är beräknat till 192. Han har också en fantastisk talang som detektiv, taktiker, befälhavare, vetenskapsman och strateg. Han är en mästare på förklädnad, vilket han har använt för att infiltrera brottsorganisationer i undre världen, och han har ett tillräckligt starkt sinne för att stå emot försök till tankekontroll. När det gäller fysik har han en form som få kan mäta sig med. Han har bemästrat hela 127 olika typer av kampsporter. När han använder kampsporter i strider har han en alldeles egen stil, som kan sägas vara en kombination av åtta olika kampsporter: judo, taekwondo, kickboxning, thaiboxning, boxning, karate, jujutsu och ninjutsu. Batman är också duktig på akrobatik, utbrytarkonst och smygteknik, vilket förstås är mycket användbart när man ska försöka fånga sluga gangstrar.

De mest fantastiska vapen och hjälpmedel

I strider bär han ett bälte som är fyllt med de mest fantastiska vapen och hjälpmedel. Spårsändare, rökbomber, pistol med lugnande medel, laser, termitgranater, elchockvapen, fjärrelektrisk laddning, signalstörare, en ultraljudanordning som attraherar fladdermöss och grön kryptonit är bara några exempel på den arsenal han har till sitt förfogande. Allt detta underlättar det svåra uppdraget, att tillsammans med sina vänner och medhjälpare, bekämpa brottsligheten i Gotham City.

Med fiender som Jokern, Gåtan, Catwoman, Pingvinen, Dubbelansiktet och Frysmannen behöver man både trogna medhjälpare, goda hjälpmedel och en strålande fysik samt en alltigenom skarp hjärna. Vid Batmans sida finns betjänten Alfred Pennyworth, som tjänat familjen Wayne sedan tiden före Bruces födelse, och som också var den som tog hand om den lille Bruce när han blev föräldralös efter att föräldrarna mördats. Pojken Robin är också en trogen vän, liksom kommissarien James Gordon och hans dotter Barbara, som vi känner bättre under namnet Batgirl.