Oktoberfest har numera blivit ett känt begrepp, både i och utanför Tyskland. Det anordnas stora oktoberfester både i USA, Kanada, Sydamerika, Hongkong, Norge, Sverige och i en rad andra länder. Dessutom är det många som ordnar privata oktoberfester, och många krogar tar också upp temat. Med öl i massor, och då naturligtvis även några typiska bayerska sorter, tysk husmanskost och kläder i bayersk stil, är stämningen hög och gästerna nöjda. Men, det finns naturligtvis inget som går upp mot en riktig, äkta, oktoberfest i festens ursprungliga miljö, München. Vill du uppleva den riktiga stämningen, smaka på det riktiga oktoberölet, som bara får tillverkas av de lokala Münchenbryggerierna och äta äkta tysk mat i glada bayrares sällskap är ett besök i München ett måste.

Den första söndagen i oktober

Festen hålls under 16 dagar före den första söndagen i oktober, och under denna tid fylls Theresenwiese med enorma tält, som tillsammans ger runt ett hundra tusen sittplatser. Det är de sex Münchenbryggerierna som reser 15 stora och 14 mindre tält, och tälten är så stora att det tar nästan två månader att få upp dem. På festområdet har man också ett särskilt sjukhus som tar hand om sjuka och berusade, en brandstation, en tysk och en italiensk polisstation samt 1800 toaletter.

För att klara det stora publiktrycket går tunnelbanan varannan minut, och det händer ibland att man får stänga av både tunnelbanan och tälten på grund av säkerhetsskäl när det samlas för mycket folk. Cirka sju miljoner människor beräknas besöka oktoberfesten varje år. Det betyder att det är viktigt att planera i förväg om du vill resa till München under denna tid. Boka hotell i god tid, och tänk på att både lokala resor, besök på nöjesfältet och i öltälten kan ta tid. Totalt 12000 personer jobbar med festen för att få det hela att förlöpa så smidigt som möjligt, men med ett så stort publiktryck går det naturligtvis inte att undvika köer och väntetider. Den första oktoberfesten hölls redan 1810, och har sedan hållits regelbundet varje år, med några undantag, då man av olika skäl tvingats ställa in.

Traditionellt klär sig bayrarna i sina folkdräkter, och det är vanligt än idag att man klär sig i lederhosen och dirndl (tyrolerklänning). Så vill du smälta in på riktigt, och har tillgång till sådana kläder kan det vara en bra idé. Men, naturligtvis kan du ha precis lika kul utan korta läderbyxor eller dirndl-klänning.

Huvudsaken med oktoberfest är ju att dricka massor av öl, umgås med människor, äta god tysk mat och helt enkelt ha kul.

Maten du kan förvänta dig på festen är typisk tysk husmanskost, som exempelvis haxe, som är grillad fläsklägg och serveras med en surkålsgryta eller en typisk wurstsallad. Korvar av allehanda slag och surkål är kanske det vi mest förknippar med det tyska traditionella köket. Bretzel, som är en sorts stora, mjuka kringlor, är ett måste, och de serveras gärna med en ostkräm gjord på camembert. Som efterrätt kan du kanske få en äppelpaj eller dampfnudel med vaniljsås.