Under julhelgen i synnerhet, men också tiden före jul, kretsar det mesta runt jultomten. Denne runde, skrockande gamle man har blivit själva symbolen för julen. Det är idag inte så många som tänker på att vi egentligen firar en kristen högtid, till minne av Jesu födelse. Visst lever traditionen med julkrubban kvar i många hem, men i synnerhet för barnen är nog ändå tomten julens viktigaste person. Jultomten kommer med alla klapparna, och han finns ju faktiskt där redan långt tidigare. I skyltfönster och i de stora butikerna sitter tomten för att ta reda på vad barnen önskar sig i julklapp.

För oss är det helt självklart att det är tomten som ska komma med julklapparna. Men, så har det inte varit i alla tider. Julgåvor har varit vanliga länge, och de gavs långt innan den glade, rödklädde jultomten dök upp i våra hem. Tomtens föregångare var julbocken, som under många år kom med gåvorna. Det var först i slutet av 1800-talet som jultomten allt mer tog över julbockens uppgift och delade ut julklappar till pojkvän och flickvän.

Den svenska tomten

Vår svenska jultomte har ändrat skepnad en hel del genom åren. Han har egentligen sitt ursprung i den lille hustomten som såg till att djur och människor på gården hade det bra. Men, genom åren har vår jultomte inspirerats mer och mer av den amerikanske jultomten, som kallas Santa Claus, och troligen härrör från en biskop på 300-talet, vid namn Sankt Nikolaus. Sambandet mellan hustomten och jultomten, och grunden till vår tids tomte kan man nog påstå lades av Viktor Rydberg med dikten ”Tomten”, och konstnärinnan Jenny Nyström, som illustrerade texten. Här har vi bilden av den tomte vi känner idag. Men, med Kalle Ankas intåg i svenska hem, har den typiska Disney-tomten också i allt högre grad bidragit till det utseende vår jultomte har numera. Tydligast ser vi kanske hur tomten har utvecklats när det blir dags att klä ut sig, för att ge den riktige jultomten en hjälpande hand med alla julklappar som ska delas ut.

För länge sedan var det fullt tillräckligt med en röd luva och ett tomteskägg. Ofta brukade jultomten också komma klädd i vit jacka med pälsfoder, av den typ som används av militären. Kanske mest för att det är ett praktiskt plagg i den kalla julnatten. Idag vill de flesta ha en mer komplett tomtedräkt, med röda kläder, gärna med vita pälskanter på jackan. Ett par svarta stövlar och ett svart bälte i midjan fullbordar tomtedräkten, och dessa detaljer kan vi nog helt och hållet tacka den amerikanske tomten för. Han är helt enkelt något mer glamorös i sin utstrålning än den klassiska svenska jultomten. Men, det är självklart upp till var och en vilken tomte man vill vara när man delar ut julklapparna. En rejäl luva, vit militärpäls och svarta stövlar kan vara en alldeles utmärkt klädsel för jultomten här uppe i kalla Norden.  Naturligtvis måste han också ha ett rejält skägg, som visar att tomten är en mycket gammal man.

Men det viktigaste är trots allt julklappssäcken, och den obligatoriska frågan ”finns det några snälla barn”.